Holmenkollen Marsjen

11.02.2015 15:51
Přátelé,

náš kamarád Honza Cejpek nám zaslal report z Holmenkollen Marsjenu 2015, kterého se zúčastnil a s jeho souhlasem si Vám jej dovolujeme zpřístupnit. Honzíku, děkujeme.

Zde je:

Ahoj,
 
ozývám se s reportem z Holmenkollen Marsjenu. Jedním slovem to bylo úžasné.
 
Startuje se pár kilometrů za Oslem ve vesnici Sorkedalen, kam organizátoři zajišťují dopravu autobusy z centra. Jede se asi dvacet minut. Sorkedalen je pověstný svým mrazivým mikroklimatem, přičemž teplota je tu oproti městu o pět až sedm stupňů nižší. Organizátoři startují závod z 20 vln zhruba po 200-300 lidech a jako kvalifikační závod uznávají kromě norských závodů i výsledky ze závodů SSK nebo WL. Já jsem startoval z třetí vlny a mohl jsem jet bez obav o zlomení hůlky, přišlápnutí lyže apodobně, protože je všude dost místa vzhledem k nízkému počtu startujících ve vlně. Stopa byla po týdnu mrazů pěkně tvrdá, během dne však foukal od západu teplý a vlhký vítr, a tak se mírně umydlila do zrcátek. Já jsem mazal VR55 překrytý VR45 a odraz celou cestu, sestře jsem mazal VR65 a odraz taky celou cestu. Jinak jak je v Norsku zvykem všude jsou dostupné rady k namazání, takže se nejde splést.
 
Trať patnáct kilometrů stoupá (není to trhák a stromeček není potřeba). Následně se narovná a závod vede přes zamrzlá rašeliniště, jezera a lesy z borovic a smrků. Není to však naprostá rovina na soupaž, profil nutí závodníky využít všechny styly od stromečku v krátkých výjezdech, přes soupaž s nohou, čistou soupaž po jezeře. Taky nutí závodníka jet chytře, neb se různě kroutí skrz les a vybrat si vnitřní stopu šetří metry. Ten závod není jednotvárný. Nejkrásnější chvíle nastane na posledních pěti kilometrech, kdy se vjede na závodní tratě Holmenkollenu, kde se konají světové poháry a mistrovství světa. Člověk pak vidí Oslofjord a Oslo až dorazí na Holmenkollen stadion s můstkem, obkrouží tribuny a je v cíli. Jel jsem to za 3:09 a skončil 242. Asi to šlo zajet pod tři, ale nechtěl jsem to přepálit. Vyhrál Polsa Pettersen, pak Sundby a třetí Dyrhaug.
 
Startovné stojí (aspoň pokud si pamatuju) 1000 NOK plus 300 NOK za licenci-pojištění.
 
Borci zdar,
 
H.