Marcialonga 2015

03.02.2015 16:00

Přátelé, kamarádi, BORCI a BORKY,

mise Marcialonga 2015 odstartovala dne 1. 7. 2014 v 15.00 hodin, kdy byla odstartována registrace na hlavní závod pro zájemce z celého světa. Vyprodání čísel hlavního závodu trvalo celých 9 minut! Díky předregistraci našich členů, kterou již v roce 2013 zajistil Libík, za což mu patří dík, jsme měli oproti ostatním uchazečům nespornou komparativní výhodu, protože jsme měli naše nacionále předvoleny a mohli tak rovnou, bez dalších formalit, přistoupit k samotné registraci. Výsledek se záhy dostavil, neboť jsme se ocitli mezi 78 šťastlivci z ČR, kteří si doslova v líté řeži urvali startovní číslo na 42. Marcialonze. Již tento okamžik tak lze považovat za naše jednoznačné a nezpochybnitelné vítězství. 

Libík, v rámci registrace své osoby, prodělal takřka infarktový okamžik, když si nebyl jist, zda proběhla jeho bezhotovostní platba v pořádku, a tak ji pro jistotu provedl dvakrát :-). Dík tomuto šťastnému nedopatření byl úspěšný hned dvakrát, neboť získal možnost zaregistrování hned dvou čísel v hlavním závodě na svoje jméno, což obratem i využil a nezištně tak umožnil startovat v závodě též našemu kamarádovi Vlastíkovi Brožovi z Českého Těšína, který v registraci sám úspěšný nebyl.

Už od večera 11. 1. 2015 jsme pak sledovali průběžně stav tratí v údolích Fassa a Fiemme spolu s dlouhodobou předpovědí na yr.no. Italští organizátoři vcelku brzy informovali, že závod je zajištěn, a že se jistě pojede. Avizovali dvě variantu, klasickou 70km a variantu zkrácenou, v délce 57km. Ve středu 21. 1. 2015 pak sdělili světu, že se pojede zkrácená varianta se startem v Mazzinu (Campestrinu). Když se o této skutečnosti dozvěděla Kamča, prohlásila, že se kvůli blbejm 57km takovou štreku trmácet nebude a vůbec, za tak blbých podmínek ..., čímž nám nastal malý problém, v jakém počtu a čím do Itálie vlastně pojedeme. Opět v tomto okamžiku zapracoval velice promptně a úspěšně Libík, coby krizový manažer a situaci zdárně vyřešil. K Vlastíkovi se přidala dvojice kamarádů z Vracova Martin a Marek, Martin vzal své auto a mohli jsme balit.

Z Brna jsme tak Libíkovým autem vyrazili ve složení Martina Láníčková, ze spřáteleného týmu MRR, Libík a Martin z našeho týmu BORCI zdar! v 01.00 ráno v pátek 23. 1. 2015. Z Vracova vyrazila směr jih trojice Martin, Marek a Vlastík, který to měl z dálného města na severu, Těšína,  nejdál. Cesta až na malé zaváhání v orientaci, které nastalo na trase před Vídní, proběhla poklidně a v dobré náladě. Výbornou náladu nám podkreslovali Svěrák s Uhlířem a jejich Hodiny zpěvu. Vyřešil se i malý problém s Marťasovým vozidlem a krátce před polednem jsme se již proháněli v perfektních stopách na tratích Marci pod Canazei. Sluníčko svítilo, stopa zvonila, sníh se blýskal a my mazali, po skutečně dlouhé době tuhou VR 45 od SWIXu, naprostá paráda! To mazali, neplatí samozřejmě pro všechny, Vlastík jel jako obvykle nahladko. 

Odpoledne jsme se ubytovali v našem sjednaném ubytování v cílovém městě Cavalese, cca 15 minut od cíle, vyzvedli čísla a nakoupili pár suvenýrů rodinným příslušníkům. Ubytování bylo perfektní. V sobotu 24. 1. 2015 jsme se již tradičně vydali na stadion na Lago di Tesero, kde jsme si projeli část trati Marci pod Teserem, kde jsme se chvíli na soupaž projeli za sedinkou slečny Bonerové, kluci Vlastík s Libíkem se vyfotili snad s každým, kdo ve světě laufů něco znamená a zrovna se nacházel na stadioně na Lagu, spokojeně jsme si vypili bombardino na tribuně u cílové rovinky a plni zážitků se vydali zpět do Cavalese chystat mázu na závod. Mazali jsme všichni stejně, jen Vlastík tradičně stoupáky vynechal. My ostatní, kteří se ani na závodě s profilem, jakým byla zkrácená Marcia 2015, necítili na to, abychom ji objeli na soupaž, jsme mazali stoupací dle norských smoretips pro závod. Jako base modrý klistr (tenkou vrstvu - já to s tloušťkou vrstvy trošku přehnal, což se projevilo na jistotě odrazu, ale také na horším skluzu) na to dvě vrstvy tuhé VR 45. Já jsem již večer věděl, že jsem tam toho základového klistru dal moc. Ráno jsem pak požádal o pomoc kamaráda Vlastíka, se kterým jsme již napáchané škody v rámci možností alespoň částečně odstranili. Vlastíku, ještě jednou, díky moc!

Ráno jsme po páté hodině ranní měli v našem penzionu nachystanou snídani, paní domácí se o nás příkladně postarala a v 6.40 jsme již všichni byli nastoupeni na autobusovém stanovišti blízko centra Cavalese, kde již stála řada autobusů připravených odvézt davy závodníků na start do Mazzinu. Klobouk dolů, jak to měli italští organizátoři perfektně sladěné a jak vše skvěle fungovalo. Z Cavalese jsme vyrazili bez zbytečných zdržení a po cca půl hodince jsme již vystupovali v Mazzinu, v části obce zvané Campestrin, blízko u hotelu, kde jsme předchozí dva roky bydleli, když jsme na Marciu jeli s Darinou Rudolfovou. Start v Mazzinu se mi jevil lepší než v Moeně, bylo zde méně autobusů a vůbec se mi zdálo, že zde bylo na vše větší klid a prostor. S ostatními kamarády jsme hned po příjezdu vyrazili otestovat stopu a mázu na trať Marci kousek pod Mazzin. Odraz byl jistý, tak jsme se všichni spokojeně vrátili na start a v klidu se ve velkokapacitním stanu připravili ke startu.

Závod byl, jako ostatně vždy úžasným zážitkem. Neznám jiný závod, kde by po celé trati byli diváci, kteří Vás ženou, fandí, skandují Vaše jméno. Projíždíte úžasnou krajinou, nádhernými městy a vesnicemi Jižního Tyrolska, k tomu sluníčko, tvrdá, ale neumydlená stopa, prostě paráda! Tratě byly nádherně upravené a tvrdé, závod rychlý, soupažný. Všichni jsme si jej naprosto užili a o to nám hlavně šlo! Dosažené časy pro nás byly až druhotné. Bylo to úžasné, kamarádi, děkujeme za Vaši perfektní společnost, organizátorům vřelý dík,

Amici grazie, arrivederci il prossimo anno!

BORCI zdar!


Marcialonga 2015 výsledky.xls (391680)

Další obrázky můžete shlédnout zde: www.borcizdar.cz/fotogalerie/#a20150123-osluneny-start-v-campestrinu-mazzin-v-patek-jpg

Videa budou v brzké době přidány v sekci video.