Kajda cup 2015

19.10.2015 14:55

Milí přátelé, drazí kamarádi,

o tomto víkendu, v sobotu 17. 10. 2015 se v blízkosti Králíků konal 2. ročník Výjezdu na Sv. Trojici, snad navzdory Radkovi nazvanému "Kajda cup" neboli Kajdin pohár Emotikona smile.

Jedná se o závod pořádaný Ondrou Jaškem a Karlem Macháčkem z Rockplastu v malebném, nádherně zbarveném prostředí pod Severomoravskou chatou na pomezí Olomouckého a Pardubického kraje. Tento závod je jakýmsi neoficiálním druhým dílem série závodů na kolečkových lyžích klasickou techniku, navazujícím na závod v Nemili u Zábřehu. Na startu se sešlo 19 mužů a jediná žena - Eliška Uhmannová. Mezi účastníky závodu se objevili i naši BORCI Jindra a Martin, kteří vážili dlouhé dvě hodiny na start a následně po dokončení závodu pak stejnou porci času obětovali na cestu zpět domů.

Počasí na startu bylo ryze podzimní. Teplota 4°C, mlžný opar, mokrá trať. Trať závodu vedla z Moravského Karlova ke Svaté Trojici pod Severomoravskou chatu. Start závodu se nacházel v nadmořské výšce 585 metrů a cíl v nadmořské výšce 885 metrů.

Do intervalového závodu (s minutovými rozestupy) odstartoval Jindra s číslem 4, Martin s číslem 6 a Eliška Uhmannová, jediná ženská účastnice závodu, byla s číslem 5 vklíněna mezi oba naše BORCE Emotikona smile. Nutno podotknout, že oba naši závodníci byli tímto faktem značně v závodě zatíženi. Jindra bojoval s vědomím skutečnosti, že se mu Eliška neodvratně přibližuje a Martin se vybláznil hned na začátku závodu, když se marně snažil Elišku dostihnout.

S celou situací se lépe vypořádal Jindra, který, ač byl Eliškou dostižen, zachoval chladnou hlavu a do cíle dojel na krásném patnáctém místě v čase 0:38:55. Zatímco Martin sice vystartoval tak, že před sebou Elišku brzy zahlédl, ale stejně tak brzy zjistil, že tempo, které nasadil, nebude schopen déle udržet a o pár vteřin později musel s lítostí konstatovat, že neúměrné zatížení neunesla záda. Záda opětovně neunesla zatížení, na která po hříchu nejsou zvyklá a i přes značnou Martinovu snahu neumožnila Martinovi více, než na stříďák "šomtat". Martinovi tak nezbylo, než celou trasu závodu odsoupažit, na což, řekněme si to na rovinu, Martin bohužel stále nemá.

Jak vtipně poznamenal Jindra, v tu chvíli se intervalový závod změnil pro Martina v závod hromadný, neboť se Martin na trati potkal prakticky se všemi zbylými účastníky závodu Emotikona smile. Elišku pak Martin viděl až v cíli, a to převlečenou a odpočatou. Emotikona smile

Martin, přes veškeré úsilí neměl v sobotu navíc než dovléci se do cíle v čase 0:42:04 na 18. místě.

Závod tak Martin dokončil více než šest minut za Eliškou, která se tak virtuálně dostala v celkovém pořadí po dvou závodech před něj, když na ni aktuálně Martin ztrácí nedostižných 0:02:43.

Poslední závod na Kladském sedle pak slibuje napínavý souboj našich BORCŮ - Jindry a Martina, když Martin bude hájit svůj náskok, který se ztenčil na pouhých 59 vteřin. Jindra má lepší stříďák i formu a lze tak očekávat změnu v konečném pořadí série. Ale jak známe Martina, nebude se chtít jen tak vzdát! Inu, bude to ještě zajímavé!

Den strávený v blízkosti Severomoravské chaty byl skutečně nádherný. Přátelská atmosféra panovala na startu i v cíli. Všichni účastníci si ve férových soubojích nic nedarovali, ale i přes to se nezapomněli vzájemně na trati povzbudit!

Medaile jsme sice zase nepřivezli, ale co se dá dělat, musíme si s pokorou přiznat, že musíme na sobě ještě hodně makat, abychom se těm nejlepším alespoň přiblížili! My to však nevzdáme! Emotikona smile

Celý skvělý den byl podtržen neuvěřitelně milou návštěvou u naší trenérské legendy Ing. Kváče, který nám předal mnoho velmi cenných rad do života nejen sportovního.

Dík patří pořadatelům i všem zúčastněným za skvělou atmosféru plnou hodnotných zážitků. Přátelé, díky! Těším se na shledanou příště! Poučení z tohoto víkendu je nabíledni: je třeba ještě před zimou zvýšit tréninkové úsilí a pak: Hurá na Kladské sedlo!

BORCI zdar!

Martin